Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wanneer er bij uw zoekopdracht geen resultaten worden weergegeven betekent dit dat er voor deze behandelvorm (nog) geen therapeuten staan geregistreerd bij het NIBIG.

Het NIBIG kent twee soorten therapeuten:


NIBIG-
therapeut

Wkkgz-
therapeut
In het bezit van een erkend MBK- of PsBK-diploma In de meeste gevallen wel. Deze gegevens zijn bij het NIBIG niet bekend. De therapeut staat alleen geregistreerd voor de Wkkgz regeling bij het NIBIG (klachtafhandeling).
Opgenomen in het Gelaagd Register Ja, gekoppeld aan opleidingsniveau en praktijkervaring. Ja, in laag 1.
Vergoedbaar via zorgverzekeraars Ja, mits voldaan wordt aan de richtlijnen van de zorgverzekering
en in het bezit van een erkend MBK- of PsBK-diploma.
De therapeut is niet vergoedbaar via het NIBIG. De therapeut staat alleen geregistreerd voor de Wkkgz regeling (klachtafhandeling). Vraag na bij uw therapeut of behandelvergoedingen mogelijk zijn.
Kan gebruik maken van de klachten- en geschillenregeling (onafhankelijke geschilleninstantie i.o.) via het NIBIG en voldoet daardoor aan de Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg). Ja Ja
Vindbaarheid via nibig.nl Ja, met contactgegevens, opleiding en werkervaring. Ja, met contactgegevens.
Kwaliteitscontrole door het NIBIG Ja Ja, in beperkte mate.
In het bezit van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering Ja, via het NIBIG of een beroepsorganisatie. Onverzekerd zijn is voor eigen risico.Verzekering is mogelijk via het NIBIG of via een beroepsorganisatie.
Lid van een beroepsorganisatie die aan het NIBIG gelieerd is Ja Kan maar hoeft niet.

Is uw praktijk niet terug te vinden op deze zoekkaart maar bent u wel geregistreerd bij het NIBIG? Controleer dan of u in uw persoonlijk account de behandelvorm en uw praktijkgegevens heeft toegevoegd.
Dit is nodig voor de weergave op de NIBIG website.

Bij uw praktijk staat een paarse vlag op de kaart, dit houdt in dat u geen erkend MBK/PsBK diploma in uw bezit hebt of dat u enkel voor de Wkkgz geregistreerd staat bij het NIBIG. Wkkgz-therapeuten komen niet in aanmerking voor vergoedingen via het NIBIG. Het toevoegen van een MBK/PsBK diploma is voor een Wkkgz-registratie daarom niet van toepassing.

Bent u geregistreerd als NIBIG-therapeut?
Wanneer u wel een erkend MBK of PsBK diploma in uw bezit hebt, moet u deze uploaden in uw persoonlijke TRICS account onder het tabblad ‘Opleidingen’. Zodra uw diploma geverifieerd is door het NIBIG zal uw praktijk weergegeven worden met een groene vlag op de zoekkaart.

De administratie van het NIBIG krijgt automatisch een melding wanneer u een diploma heeft toegevoegd in TRICS. Heeft u na 14 dagen nog geen geverifieerde status? Neem dan contact op via info@nibig.nl.