Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wanneer er bij uw zoekopdracht geen resultaten worden weergegeven betekent dit dat er voor deze behandelvorm (nog) geen therapeuten staan geregistreerd bij het NIBIG.

Het NIBIG kent twee soorten therapeuten:


NIBIG-
therapeut

Wkkgz-
therapeut
In het bezit van een erkend MBK- of PsBK-diploma In de meeste gevallen wel. Deze gegevens zijn bij het NIBIG niet bekend. De therapeut staat alleen geregistreerd voor de Wkkgz regeling bij het NIBIG (klachtafhandeling).
Opgenomen in het Gelaagd Register Ja, gekoppeld aan opleidingsniveau en praktijkervaring. Ja, in laag 1.
Vergoedbaar via zorgverzekeraars Ja, mits voldaan wordt aan de richtlijnen van de zorgverzekering
en in het bezit van een erkend MBK- of PsBK-diploma.
De therapeut is niet vergoedbaar via het NIBIG. De therapeut staat alleen geregistreerd voor de Wkkgz regeling (klachtafhandeling). Vraag na bij uw therapeut of behandelvergoedingen mogelijk zijn.
Kan gebruik maken van de klachten- en geschillenregeling (onafhankelijke geschilleninstantie i.o.) via het NIBIG en voldoet daardoor aan de Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg). Ja Ja
Vindbaarheid via nibig.nl Ja, met contactgegevens, opleiding en werkervaring. Ja, met contactgegevens.
Kwaliteitscontrole door het NIBIG Ja Ja, in beperkte mate.
In het bezit van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering Ja, via het NIBIG of een beroepsorganisatie. Onverzekerd zijn is voor eigen risico.Verzekering is mogelijk via het NIBIG of via een beroepsorganisatie.
Lid van een beroepsorganisatie die aan het NIBIG gelieerd is Ja Kan maar hoeft niet.

Is uw praktijk niet terug te vinden op deze zoekkaart maar bent u wel geregistreerd bij het NIBIG? Controleer dan of u in uw persoonlijk account de behandelvorm en uw praktijkgegevens heeft toegevoegd.
Dit is nodig voor de weergave op de NIBIG website.

Bij uw praktijk staat een paarse vlag op de kaart, dit houdt in dat u geen erkend MBK/PsBK diploma in uw bezit hebt of dat u enkel voor de Wkkgz geregistreerd staat bij het NIBIG. Wkkgz-therapeuten komen niet in aanmerking voor vergoedingen via het NIBIG. Het toevoegen van een MBK/PsBK diploma is voor een Wkkgz-registratie daarom niet van toepassing.

Bent u geregistreerd als NIBIG-therapeut?
Wanneer u wel een erkend MBK of PsBK diploma in uw bezit hebt, moet u deze uploaden in uw persoonlijke TRICS account onder het tabblad ‘Opleidingen’. Zodra uw diploma geverifieerd is door het NIBIG zal uw praktijk weergegeven worden met een groene vlag op de zoekkaart.

De administratie van het NIBIG krijgt automatisch een melding wanneer u een diploma heeft toegevoegd in TRICS. Heeft u na 14 dagen nog geen geverifieerde status? Neem dan contact op via info@nibig.nl.

De VOG heeft als uniek kenmerk dat hij wordt gegeven (of geweigerd) voor het screeningsprofiel waarvoor hij is aangevraagd. Een VOG voor de ene functie is dus niet automatisch ook een VOG voor een andere functie.

Het NIBIG vraagt om een VOG op basis van het screeningsprofiel 45 (‘Gezondheidszorg en welzijn van mens en dier’). Hierin volgen we de wet.
Heeft u al een VOG, maar niet voor dit screeningsprofiel, dan accepteren wij uw registratie op voorwaarde dat u uiterlijk vier maanden na uw registratie een VOG met het screeningsprofiel ‘Gezondheidszorg en welzijn van mens en dier’ aanlevert.
Als u dit niet doet, dan beëindigen wij uw registratie. Dit betekent het volgende:
 • U krijgt de registratiekosten niet terug.
 • Wij beëindigen de abonnementen die u bij ons heeft afgesloten.
 • U krijgt de abonnementskosten terug.
 • Als u bij ons de Wkkgz-registratie heeft lopen, stopt die. U komt niet in aanmerking voor ondersteuning en vergoeding vanuit het klachtenfonds over de periode dat u bij het NIBIG geregistreerd bent geweest.
 • De zorgverzekeraars zullen uw consulten niet vergoeden.

De zorgverzekeraars eisen een relevante VOG van maximaal vijf jaar oud. Het NIBIG controleert aan de hand van de verstrekkingsdatum van de VOG of dat dit binnenkort gaat gebeuren of dat de vijf jaar verstreken zijn. In het eerste geval krijgt u een e-mail met de waarschuwing dat uw VOG gaat verlopen. In het tweede geval krijgt u een e-mail met het bericht dat uw VOG verlopen is en dat u niet meer aan de registratie-eisen voldoet. Dit betekent het volgende:

 • Wij beëindigen uw NBIG-registratie.
 • U krijgt de registratiekosten niet terug.
 • Wij beëindigen de abonnementen die u bij ons heeft afgesloten.
 • U krijgt de abonnementskosten niet terug.
 • Als u bij ons de Wkkgz-registratie heeft lopen, stopt die. U komt niet in aanmerking voor ondersteuning en vergoeding vanuit het klachtenfonds over de periode na het verstrijken van uw VOG.
 • De zorgverzekeraars zullen uw consulten niet meer vergoeden.